Dołącz do Klubu Pogotowia Dietetycznego i zgarniaj najświeższe rabaty 😊✨ https://www.facebook.com/groups/klubpdfit
Chcesz żyć zdrowo i etycznie? Wykluczasz ze swojego jadłospisu spożywanie białego i czerwonego mięsa? A może planujesz przejście na dietę wegetariańską, jednak na ten moment jest to dla Ciebie zbyt dużym krokiem? Jeżeli tak, idealna będzie dieta Wege + Fish, stworzona z myślą o pescowegetarianach, czyli osobach spożywających produkty mleczne, ryby, owoce morza, jaja oraz miód. Dieta wyklucza z jadłospisu wyłącznie białe i czerwone mięso.
Dieta Wege + Fish jest idealnym wstępem do diety wegetariańskiej. Warto od niej rozpocząć przygodę z dietą roślinną. Jeżeli do tej pory regularnie spożywałeś mięso, to radykalna zmiana sposobu odżywiania o sto osiemdziesiąt stopni może być drastyczna i szokująca dla Twojego organizmu. Sam również możesz odczuć uczucie nienasycenia i braku produktów mięsnych, dlatego idealnym okresem przejściowym między byciem „wszystkożernym” a żywieniem się wyłącznie warzywami, owocami i bakaliami jest zastosowanie diety, która wyklucza białe i czerwone mięso, ale jednocześnie dopuszcza spożywanie mięsa w postaci ryb. Oczywiście w dalszej perspektywie możesz zrezygnować z nich i korzystać z diety wegetariańskiej lub w stu procentach wegańskiej.
Układaniem diet zajmują się wykwalifikowani dietetycy, którzy mogą pochwalić się bogatą, rzetelną i na bieżąco aktualizowaną wiedzą, a także doświadczeniem w tworzeniu jadłospisów, również tych typowo zdrowotnych.
Warto nie wykluczać ryb ze swojego jadłospisu – stanowią one podstawowe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które zapobiegają nadciśnieniu, wzmacniają odporność, działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi, mają właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne, pozytywnie wpływają na koncentrację i pamięć, korzystnie wpływają na wygląd skóry, a także wspomagają odchudzanie. Ponadto dostarczają pełnowartościowe białko oraz cenne witaminy, takie jak witamina A oraz D, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina A wzmacnia układ immunologiczny, bierze udział w gojeniu się ran, zwalczaniu wirusów i bakterii, stymuluje produkcję czerwonych krwinek, przyczynia się do zdrowego wyglądu skóry, wzmacnia włosy i paznokcie, ogranicza ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego, piersi i płuc, ma istotny wpływ na wzrok oraz przyczynia się do regeneracji komórek.
Witamina D wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, chroni przed nadciśnieniem tętniczym, a w połączeniu z wapniem, przed zawałem serca czy udarem. Znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, cukrzycę typu 1, stwardnienie rozsiane, a także na depresję.