Dołącz do Klubu Pogotowia Dietetycznego i zgarniaj najświeższe rabaty 😊✨ https://www.facebook.com/groups/klubpdfit
Low IG jest dietą opartą o produkty o niskim indeksie glikemicznym, bogatą w błonnik. Jest ona dedykowana dla osób zmagających się z insulinoopornością, trądzikiem lub – w przypadku kobiet – PCOS (zespół policystycznych jajników). Jeżeli cierpisz na którąś z tych dolegliwości, powinieneś zdecydować się na wybór tej diety – bardzo trudno jest zachować odpowiednie proporcje poszczególnych produktów oraz gotować posiłki tak, aby były zdrowe i zbilansowane, jeżeli nie ma się odpowiedniego doświadczenia.
Insulinooporność to obniżona wrażliwość organizmu na insulinę, która jest hormonem regulującym poziom cukru we krwi. Może prowadzić to do stanu przedcukrzycowego oraz do rozwoju cukrzycy typu 2. Typowe dla osób zmagających się z insulinoopornością jest, poza wysokim stężeniem insuliny we krwi, nadmiar trzewnej tkanki tłuszczowej, w związku z tym osoby cierpiące na tę chorobę mogą (ale co bardzo ważne – nie muszą!) mieć problem z nadwagą. Warto pamiętać, że insulinooporność dotyka również osoby szczupłe.
Przy insulinooporności należy wybierać produkty bogate w błonnik, cechujące się niskim indeksem glikemicznym, a także kwasy tłuszczowe Omega 3. W związku z tym należy wzbogacać swoją dietę o tłuste ryby morskie, olej rzepakowy i lniany, a także wszelkie nasiona, pestki i orzechy. Mile widziana jest kasza pęczak i gryczana, otręby, płatki zbożowe, brązowy ryż i pieczywo razowe. Warto również zwiększyć ilość białka w diecie, a więc spożywać chude mięso, jajka, mleko i produkty mleczne, rośliny strączkowe oraz wcześniej wspomniane ryby.
Produkty, jakie należy unikać przy insulinooporności to przede wszystkim słodycze, fast foody, białe pieczywo, ciastka, rogaliki, drożdżówki, słodzone produkty mleczne np. jogurty owocowe. Należy również stronić od suszonych owoców oraz tych bardzo dojrzałych.
Trądzik – czyli nieestetyczne wypryski pojawiające się na skórze. Najczęściej jest spowodowany zaburzeniami hormonalnymi i zaburzoną pracą gruczołów łojowych, jednak niezwykle często może być również wynikiem złego odżywiania. Nawet jeżeli nie jest to bezpośrednią przyczyną, to odpowiednia dieta może poprawić stan skóry. I odwrotnie – wiele produktów spożywczych może przyczynić się do jego nasilenia.
Osoby zmagające się z trądzikiem powinny unikać takich produktów jak czekolada i inne słodycze, słone przekąski, ostre przyprawy, alkohol oraz nabiał. Miód oraz nabiał również nie są wskazane przy problemie tego typu zmian skórnych.
Warto natomiast spożywać duże ilości świeżych warzyw i owoców – dostarczają one do organizmu witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze, pozwalające zmniejszać niechciane zmiany skórne. Powinno się wzbogacić swoją dietę o różnorodne produkty charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym. Należą do nich nasiona strączkowe, ryby, jaja i produkty zbożowe pełnoziarniste. Warto także wybierać potrawy bogate w cynk (ryby, owoce morza, wątróbka), błonnik, witaminy z grupy B (grube kasze, orzechy i pestki), kwasy omega 3 oraz beta-karoten obecny w paprykach, pomidorach, marchwi czy jarmużu.