Dołącz do Klubu Pogotowia Dietetycznego i zgarniaj najświeższe rabaty 😊✨ https://www.facebook.com/groups/klubpdfit
Dietę wyróżnia niska zawartość cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych, cukrów prostych i wysoka zawartość witamin, antyoksydantów, flawonoidów i polifenoli. Opiera się na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym, a także bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Dieta dostarcza 20 - 25% białka, 25 - 30% tłuszczy oraz 45 - 55% węglowodanów. Menu składa się z 5 posiłków, które obejmują zarówno dania wytrawne jak i na słodko.
Bazuje głównie na produktach roślinnych o niskim stopniu przetworzenia. Obfituje w ryby i chude mięsa, wyklucza mięsa czerwone. Charakteryzuje ją sezonowość i różnorodność świeżych warzyw i owoców. Jednym z głównych źródeł kwasów tłuszczowych w diecie są oleje roślinne.
Działa korzystnie na obniżenie i regulację stężenia triglicerydów, glukozy, enzymów wątrobowych i cholesterolu frakcji LDL w krwi, zapobiegając chorobom metabolicznym i układu sercowo-naczyniowego.
Zalecana jest dla każdego, komu zależy na zdrowym sposobie odżywiania oraz dla osób ze stwierdzonym zespołem metabolicznym, lub podwyższonym stężeniem cholesterolu LDL, glukozy, triglicerydów lub enzymów wątrobowych.
Badania naukowe wykazały pozytywny wpływ stosowania diety śródziemnomorskiej na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, chorób wątroby i związanych ze starzeniem się organizmu oraz niektórych nowotworów.